Alhoewel de borstvergroting ook met eigen vetweefsel kan uitgevoerd worden , gebeurt de overgrote meerderheid van de borstvergrotingen nog altijd met borstprotheses.
Doorgedreven research heeft er toe geleid dat zowel het concept als de bouw van de borstprothesen in de laatste tien jaar sterk geëvolueerd is.
Men is er in geslaagd om de binding tussen de gelpartikels of cohesiviteit steeds maar te verhogen. Deze binding is intussen zo sterk geworden dat men mag spreken van implantaten die onbreekbaar zijn.
Een tweede evolutie is dat de oppervlakte van de implantaten evolueert van een macrotextuur of ruw oppervlak naar een micro tot nanotextuur, waarbij de oneffenheid van de oppervlakte alleen onder vergroting kan vastgesteld worden.Deze micro oneffenheid voorkomt het optreden van kapselvorming, terwijl het implantaat zeer soepel en natuurlijk aanvoelt.
Uiteraard zijn de implantaten verkrijgbaar in een uitgebreide keuze van volumes en projecties maar met steeds een ronde basis.
Afhankelijk van de dikte van de borstklier zal een plaatsing van de prothese overwogen worden zowel voor als achter de borstspier. De plaatsing voor de spier heeft als voordeel dat de implantaten dichter bij mekaar kunnen geplaatst worden, er geen misvorming optreedt door het samentrekken van de bovenliggende spier en de operatie minder pijnlijk is.
De borstvergroting is veruit de meest voorkomende esthetische ingreep die bij de vrouw wordt uitgevoerd, met ongetwijfeld de hoogste graad van voldoening van alle esthetische ingrepen.
Het bekomen resultaat is echter sterk afhankelijk van:
- het perfect aanvoelen van de wensen van de patiënte
- het maken van de juiste keuze van het implantaat
- de ingreep uitvoeren volgens de recentste technieken
- voldoen aan alle eisen van de esthetiek van de borst.
Oorzaken van onvoldoende borstvolume
- onvoldoende borstontwikkeling na de puberteit
- zwangerschap en borstvoeding
- vermagering
- veroudering
De patiënte ervaart dit onvoldoende borstvolume als een oorzaak van onzekerheid, een zich onvolledig voelen en een remming in de normale omgang tijdens sociaal contact of op het werk.
Alhoewel de verandering van het borstvolume voor de omgeving niet opvalt, leidt dit tot een toename in zelfzekerheid en gevoel van eigenwaarde.
Techniek van de operatie
Bij de ingreep wordt een borstimplantaat aangebracht via een beperkte toegangsweg in de plooi onder de borst, via een insnede aan de rand van de tepelhof of in de okselstreek.