Zwangerschap, borstvoeding, vermagering en veroudering hebben een nadelige invloed op het uitzicht en de vorm van de borst. Er treedt borstverslapping of borstptose op.
Wanneer de toestand erg genoeg is zoekt de patiënte een oplossing om de borst terug haar jeugdig uitzicht te geven, met een tepel op de juiste plaats, een stevig gespannen huid en voldoende volheid in de bovenste helft van de borst.
Oorzaken van borstverslapping
Borstverslapping treedt op wanneer de huid lange tijd wordt uitgerekt door de toename in volume van de borstklier zoals bij zwangerschap en zeker bij borstvoeding.
Nadien blijft een deel van de uitrekking van de huid bestaan, vermindert het klierweefsel terug in volume en wordt het gedeeltelijk omgezet in vetweefsel.
Tenslotte treedt een verlenging op van de verbindingsbanden tussen de huid en de klier.
Vermageren of ouderdom veroorzaken eenzelfde evolutie.
Mechanisme en graden van borstverslapping
De uitrekking van de huid en de vermindering van het borstvolume veroorzaken een geleidelijke verlenging en afhangen van de borstklier.
Er bestaan verschillende graden van borstverslapping of borstptose, afhankelijk van de positie van de tepel in verhouding tot de plooi onder de borst. ( inframmaire plooi of imp)
- Ptose graad 1 en 2 : de tepel bevindt zich op of onder het niveau van de imp, maar boven het meest uitstekende deel van de borstwelving.
- Ptose graad 3 en 4 : de tepel bevindt zich lager dan het meest uitstekende deel van de borstwelving.
Techniek van borstversteviging
Extra huid dient weggenomen te worden om de klier terug in een kleiner en steviger omhulsel te brengen.
De borstklier wordt verstevigd door ze hoger aan de onderliggende spier vast te maken en ze een nieuwe meer kegelvormige structuur te geven.
De tepel wordt hoger vastgehecht, zodat hij zich terug bevindt op het meest vooruitstekend punt van de borst.
HUID WEGNAME
De meest gebruikte techniek houdt een combinatie in van een cirkelvormige huidexcisie rond de tepel en een verticale elliptische huidexcisie in de onderste borsthelft.
Dit leidt tot een circulair litteken rond de hoger geplaatste tepel en een verticaal verlopend litteken in het midden van de onderste borsthelft dat stopt aan de plooi onder de borst.
De veel gebruikte “ kort litteken” techniek laat toe om het horizontaal litteken in de plooi onder de borst te vermijden. Aldus bekomt men een sleutelgatvormig litteken in plaats van het klassieke ankervormig litteken.
Gelijktijdige borstvergroting
Wanneer er werkelijk een groot huidoverschot is, kan dit verminderd worden door tegelijkertijd een implant aan te brengen.